در زمان احداث ساختمان از پله داربستی برای بهتر شدن و رفت و آمد بهتر کارگران و حفظ ایمنی آنها در حین کار استفاده می شود . البته در گذشته داربست ها به صورت دو لوله داربست در کنار هم بود که باعث به وجود آمدن صدمه های زیادی به کارگران میشد زیرا امکان افتادن آنها خیلی زیاد بود . نصب کردن پله داربستی کارگاهی با استفاده از المان های داربست زودبست بسیار آسان، سریع و مقرون به صرفه می باشد. با رعایت کلیه ضوابط و مقررات، امکان دسترسی آسان و سریع به ارتفاع های زیاد با سیستم پلکان های زودبست میسر می‌باشد. لازم به ذکر است بیشترین استفاده از پله داربستی و داربست فلزی در صنعت ساخت و ساز می باشد. زیرا ارتفاع سازه های ساختمانی اغلب بیشتر از دو متر می باشد . پله داربستی نوعی از داربست است که با سرهم سازی آن راه پله ای ساخته می شود که برای جابجایی بین بخش های مختلف ساختمان می توان از آن استفاده نمود. طراحی داربست راه پله ای نیاز به تجربه و دقت و مهارت بالایی دارد. با پیشترفته شدن تکنولوژی و صنعت برای ساخت داربست ها از مواد بسیار مقاوم اسستفاده شده است . مثل : داربست فلزی و پلیمری . و حتی مدل های داربست ها متنوع تر شده است. مدلهایی مانند : داربست ساده، داربست اسپیس فریم یا نمایشگاهی ، داربست مثلثی ، داربست آسانسوری و…  

ویژگی های داربست راه پله ای

عرض کف این پله ها ۳۰ سانتی متر، ارتفاع آن ها ۲۰ سانتی متر می باشد و طول پله های داربستی را بر اساس نیاز و درخواست مشتری تعیین می کنند. تعداد پله های هر دستگاه راه پله می تواند بین ۶ تا ۱۴ باشد. اجزای راه پله ها طوری ساخته می شوند که توسط اتصالات داربست های فلزی معمولی به یکدیگر متصل شوند. برخی از این راه پله ها به رنگ فسفری ساخته می شوند که در شب و تاریکی قابل دید باشند. بسیاری از شرکت ها نیروی متخصص و حرفه ای برای نصب این راه پله ها دارند که می توانند کار نصب آن را به طور ایمن برای شما انجام دهند. برای کار در ارتفاعات زیاد می توان برای پله ها پاگرد نیز نصب نمود. نصب اجزای مختلف راه پله کاملا بر اساس نیاز مشتری و شرایط کار انجام می گردد. در ادامه برخی از ویژگی هایی که توسط بعضی از شرکت های سازنده داربست راه پله ای ارائه می شود را ذکر می نماییم:
  1. کف پله ها آج دار ساخته می شود و از جنس فلز است تا رفت و آمد بر روی آن راحت تر صورت گیرد.
  2. اجزای این راه پله ها طوری ساخته شده اند که توسط اتصالات داربست های فلزی معمولی به یکدیگر متصل شوند.
  3. نصب و سرهم سازی این راه پله سریع بوده و جمع آوری آن نیز به آسانی انجام می گردد.
  4. برخی از این راه پله ها به رنگ فسفری ساخته می شوند که در شب و تاریکی قابل دید باشند.
  5. بسیاری از شرکت ها نیروی متخصص و حرفه ای برای نصب این راه پله ها دارند که می توانند کار نصب آن را به طور ایمن برای شما انجام دهند.
 

کاربرد و انتخاب پله داربستی 

در هنگاه استفاده از پله داربستی باید به نکات زیردقت کنید، زیرا پله های داربستی کاربردهای مختلفی دارند.
  • تعداد تردد نفرات در روز
  • تعداد تردد همزمان نفرات
  • ارتفاع دسترسی
  • میزان بارهای وارده
  • وضعیت مهاربندی به طرفین
  • محدودیت فضا در نصب

اجزای تشکیل دهنده راه پله داربستی:

  • داربست های استاندارد با قابلیت اتصال و انفصال سریع، (مثل داربست چکشی با قابلیت  تغییر وضعیت اجزا به حالت افقی ،عمودی و  مورب ) در عرضهای ۱٫۵ و ۲ متری قابل ساخت و سفارش متقاضیان می باشند.
  • قسمت شمشیری و نشیمنگاه پله ها در ارتفاع های ۲ و ۳ متر بنا به درخواست و نوع سفارش قابل تغییر است.
  • قسمت کف پله ها که اندازه آن، بسته به نوع کاربری از طول ۵۰ تا  ۷۵ سانتیمتر قابل سفارش می باشد.
  • جهت کنترل ومقاومت مجموعه پله ها و برقراری ایمنی در راندمان کار ،از پلکان و نردبان حفاظ دار، پایه ها و دستگیره های خاصی استفاده می شود.
  • مانند داربست چکشی با المانهای پایه داربست، مهار افقی، مهار مایل و اتصالات لازم
  • مهارهای لازم جهت پایداری مجموعه پله
  • پله های داربستی بسته به ارتفاع مونتاژ و دسترسی به ۴ و ۶ و ۸ پایه تقسیم میشود.
  • در ارتفاعات کم میتوان ازسیستم ۴ پایه داربست برای دسترسی به ارتفاع استفاده کرد.
  • با افزایش ارتفاع، جهت جلوگیری از واژگونی و ایجاد پایداری و ایمنی مجموعه پله بایستی، پایه های داربست را افزایش داد.
 

مزایای استفاده از پله داربستی نسبت به سیستم داربست سنتی

از مزایای پله های داربستی میتوان به ارزانتر بودن  و کاهش هزینه هاست ، مقاومت و ایستایی داربست راه پله ای نیز بالا است.
  • در سیستمهای سنتی حتما برای ایمنی کار، از کارگران ماهر دارای کارت مهارت استفاده شود.( در سیستمهای سنتی قبل از شروع کار تمامی افرادی که با داربست کار می‌کنند (داربست بند و …) باید در کلاس‌های آموزشی شرکت نمایند و پس از گذراندن کلاس و قبولی در آزمون تئوری و عملی مجاز هستند که کار خود را شروع نمایند.)
  • استفاده از فضای کمتر در پروژه نسبت به داربست سنتی
  • از مزیت های پله های داربستی می توان به کاهش هزینه ها و ارزان تر بودن آن اشاره کرد، در ضمن مقاومت و ایستایی داربست راه پله ای نیز بالا است.
  • نصب و سرهم سازی این راه پله سریع بوده و جمع آوری آن نیز به آسانی انجام می شود.
  • کارگران نیمه ماهر نیز می توانند به راحتی از آن استفاده کنند.
  • از فضای کمتری در پروژه نسبت به داربست سنتی استفاده می شود.
در هنگاه استفاده از پله داربستی باید به نکات زیردقت کنید، زیرا پله های داربستی کاربردهای مختلفی دارند.
  • تعداد تردد نفرات در روز
  • تعداد تردد همزمان نفرات
  • ارتفاع دسترسی
  • میزان بارهای وارده
  • وضعیت مهاربندی به طرفین
  • محدودیت فضا در نصب

انواع داربست

در اینجا به انواع مختلفی از داربست های موجود می پردازیم :

داربست فلزی

دیگر نوع داربست ها ،داربست فلزی است . آن چه که در تشکیل داربست فلزی مورد استفاده قرار می گیرد، لوله های فولادی با قطر 3/48 میلی متری می باشد که میلی متر می باشد و به وسیله بست داربست، به یکدیگر متصل می شوند.

 داربست چوبی

داربست های چوبی نمونه ای از داربست های ثابت هستند. در تشکیل داربست چوبی از تخته ، خرک و پل موقت استفاده می شود. برای ساخت این داربست ها از نردبان های مخصوص استفاده می گردد.

داربست معلق

نحوه اجرا و برپایی این گونه داربست ها به گونه ای است که به دیوار ساختمان تکیه داده می شوند. به واقع استفاده از این مدل داربست در قسمت هایی که امکان برپایی آن بر روی سطح زمین امکان ندارد، صورت می گیرد. از آن جایی که داربست های معلق به شکل سکوهای بیرون زده از ساختمان دیده می شوند، به آن ها داربست معلق می گویند.

داربست چکشی کاسه ای

داربست چکشی کاسه ای نمونه ای دیگر از انواع کاسه هایی است که می توان از آن ها در ساختمان سازی استفاده کرد. همانند داربست های چکشی ستاره ای، در مونتاژ این داربست نیز از پایه های قائم و مهارهای افقی استفاده می شود.

داربست چکشی ستاره

در اجرای داربست چکشی ستاره از پایه های قائم و مهارهای افقی استفاده می شود. اتصال پایه های داربست به یکدیگر با مغزی و پین امکان پذیر می باشد. از مزایای استفاده از این داربست می توان به سهولت در باز و بسته کردن آن، قابلیت اجرا در ارتفاع های مختلف، قابلیت استفاده در داربست بندی نمای شاختمان و تاسیساتی هم چون تاسیسات پالایشگاهی، سهولت در انتقال آن و سرعت بالا در مونتاژ آن اشاره کرد.

داربست مثلثی

اجزا مورد استفاده در داربست های مثلثی به این گونه است که از فریم های مثلثی شکلی هستند که به صورت نر و ماده به یکدیگر متصل می شوند. از مزایای استفاده از داربست های مثلثی می توان به سهولت باز و بسته شدن و سرعت در اجرای آن، امکان باربری بسیار بالا به دلیل دارا بودن اجزای مورب ثابت و عدم نیاز به فرد ماهر در داربست بندی اشاره کرد.  

کف پله داربستی

کف پله داربستی از موارد مهم در هنگام کار روی داربست و کارهای ساختمانی می باشد. معمولا کف پله داربستی از پیش ساخته شده اند . عرض کف این پله ها ۳۰ سانتی متر، ارتفاع آن ها ۲۰ سانتی متر می باشد. اما طول پله های داربستی بر اساس نیاز و درخواست مشتری ساخته می شود. در ارتفاعات زیاد راه پله ها توسط پاگرد به یکدیگر متصل می شوند . در گذشته نصب کف پله به صورت قرار دادن دو لوله داربست کنار یکدیگر بود که بسسیار خطرناک بود و باعث سرخوردن کارگران می شد. اکنون کف پله باید طرح دار، دندانه دار، آج دار و سوراخ دار باشد و از مواد غیر لغزشی پوشیده شده باشد. این امر سبب می شود تا از لیز خوردن احتمال کاگران جلوگیری شود. نکته دیگر این که تغییرات در ارتفاع پله یا ضخامت کف پله داربستی نباید بیشتر از یک چهارم اینچ در هر سیستم راه پله باشد. با کف پله داربستی پیش ساخته شده نگرانی درمورد ایمنی پله داربستی برطرف شده است. کف پله با ورق ۲٫۵ میلیمترساخته می شود و دارای رنگ الکترواستاتیک می باشد. از طرفی به دلیل اینکه کف پله به آسانی با بستن یک داربست روی داربست دیگر بسته می شود، کاربرد آن افزایش یافته است.  

سخن پایانی

اگر در پروژه های عمرانی خویش به داربست و یا پله داربستی نیاز داشتید می توانید روی شرکت سیما سازان حساب کنید. این شرکت با استفاده از دانش و روش های علمی، ایمنی و سلامتی را برای نیروی کار شما تامین خواهد کرد و موجب افزایش بهره وری و ارتقا کیفیت پروژه های عمرانی و صنعتی خواهد شد. دسترسی آسان به خدمات شرکت, نصب فوری و حضور به موقع کادر فنی , قیمت منصفانه نسبت به شرکت های هم تراز و تعهد کاری تا لحظه پایان کار از ویژگی های شرکت آسمان می باشد .